نهایت علم elmend

دارویی كه در مقابله با ویروس ها بهتر از واكسن عمل می كند

دارویی كه در مقابله با ویروس ها بهتر از واكسن عمل می كند

نهایت علم: خراسان رضوی ویروس كرونا، بدترین ویروس ایجادكننده بیماری عفونی است كه جهان از زمان شیوع آنفلوآنزای اسپانیایی تا حالا مشاهده كرده است اما مانند آنفلوآنزای اسپانیایی، كووید-19 نیز سرانجام وضعیت همه گیری خودرا از دست می دهد.


به گزارش نیوز، متخصصان بهداشت عمومی مانند دکتر آنتونی فائوچی معتقدند که سارس-کوو-۲ (SARS-CoV-۲) مانند آنفلوآنزا به بیماری بومی تبدیل خواهد شد. با واکسن ها و سایر داروها از عفونت شدید کووید-۱۹ و شیوع طولانی مدت آن جلوگیری می شود و ما هم اکنون نخستین نتایج پیشرفت دراین زمینه را مشاهده می نماییم. پس ازاین موفقیت، تعداد قربانیان ویروس به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می کند.
لازم به ذکر است، آنفلوآنزا هنوز سالانه هزاران نفر را به کام مرگ می کشاند و همین مورد ممکنست در مورد سارس-کوو-۲ سال ها بعد از همه گیری نیز وجود داشته باشد. علاوه بر این، ویروس های زیاد دیگری در اطراف ما وجود دارند که پتانسیل همه گیری دارند و امیدواریم که جهان برای دیگر بیماریهای ویروسی آماده باشد.
نخستین خط دفاعی ما در مقابل عوامل بیماری زای آینده می تواند دارویی با عملکرد موفق باشد که قابلیت از بین بردن فقط ویروس ها و سلول های آلوده انسانی را داشته باشد. این مورد می تواند منجر به بهبود سریع تر و حداقل عوارض جانبی شود. پژوهشگران قبلا چنین دارویی را برای مقابله با آنفلوآنزا ابداع کردند و ممکنست از همین فناوری برای ایجاد داروهایی استفاده گردد که ویروس های ایجادکننده کووید-۱۹، اچ آی وی و سایر عفونت های ویروسی را هدف قرار دهند.
پژوهشگران دانشگاه پردو ایالات متحده، داروی زانامیویر (zanamivir) دارویی که برای درمان آنفلوآنزا کاربرد دارد را با دینیتروفنیل (DNP) ترکیب کردند که سطح ویروس آزاد و سلول های آلوده را هدف قرار می دهد. ترکیب حاصل به نام zan-DNP می تواند جلوی انتشار ویروس را گرفته و منجر به از بین بردن ویروس آزاد و سلول های آلوده به ویروس شود.
محقق این تحقیق، فیلیپ اس لو، استاد شیمی دانشگاه پردو اظهار داشت: "ما بر روی همه داروهای ضدویروسی تولیدشده برای مقابله با سلول های آلوده به ویروس تمرکز می نماییم. به این ترتیب، ما سلول های بیمار را بدون لطمه رساندن به سلول های سالم درمان می نماییم. ما از این توانایی برای انتقال داروهای فعال کننده سیستم ایمنی بطور انتخابی به سلول های آلوده به آنفلوآنزا استفاده کردیم. البته این احتمال وجود دارد که این روش درمانی در افراد آلوده به کووید-۱۹ نیزموثر واقع شود. "


ویروس برای تصاحب سلول باید آنرا آلوده و از آن برای تکثیر خود استفاده نماید و با تکثیر خود سلول های بیشتری را آلوده می کند. سیستم ایمنی بدن هنگامی که هشدار داده می شود که یک عامل بیماری زا در حال گسترش است، فعال شده و از آن زمان مسابقه بین سیستم ایمنی بدن و ویروس شروع می شود. این سیستم ایمنی، خواه داروها کمک کنند یا کمک نکنند با عامل بیماری مقابله می کند اما سیستم ایمنی همیشه پیروز جنگ نیست. در بعضی موارد، پاسخ ایمنی از کنترل خارج شده و می تواند منجر به عوارض و مرگ شود. این همان چیزی است که در خیلی از موارد شدید مبتلاشدن به کووید-۱۹ رخ می دهد.
ویروس هنگام آلوده کردن سلول ها، با پروتئین های خود سلول های لطمه دیده را علامت گذاری می کند. این همان چیزی است که دارو پردو هدف قرار داده تا سلول های آلوده به آنفلوآنزا، شناسایی شوند. پژوهشگران دریافتند که این دارو به روش های مختلفی ازجمله داخل بینی، داخل صفاقی، زیر جلدی و وریدی قابل تجویز است.
برای اثبات اثربخشی دارو، پژوهشگران ۱۰۰ برابر دوز کشنده ویروس آنفلوآنزا به موش ها تزریق کردند و سپس سه روز بعد از عفونت درمان را شروع کردند.
پژوهشگران اظهار کردند: "درمان با zan-DNP حتی برای از بین بردن عفونت های ویروسی شدید کارایی دارد. با توجه به این که یک دوز داخل بینی یا داخل صفاقی از zan-DNP پاسخ کاملی به همراه دارد، پیشنهاد می نماییم توسعه بیشتر zan-DNP بعنوان یک درمان جهانی ضد آنفلوانزا تضمین شود. "
دانشمندان توضیح دادند که درمان zan-DNP همین طور یک مزیت اساسی نسبت به واکسن ها دارد. مولفه ایمنی درمان zan-DNP به توانایی پیش بینی اینکه کدام گونه ویروسی در فصل آینده آنفلوانزا ظهور می کند، نیازی ندارد برای اینکه این ترکیب همه زیرگروه های آنفلوآنزای A و B را هدف قرار خواهد داد. "
پژوهشگران همین طور اشاره کردند: "با توجه به آنچه آنها در مورد درمان ضدویروسی از این نوع و تحقیقات واکسن می دانستند، ریشه کن کردن موثر عفونت های پیشرفته با بار ویروسی بسیار زیاد توسط zan-DNP پیش بینی نشده بود. توانایی zan-DNP برای ارائه پاسخ کامل در موش های آلوده به ۱۰۰ برابر MLD۵۰ ویروس آنفلوانزا تا ۳ روز بعد از تلقیح از داده های منفرد واکسینه شده که از زانامیویر سنتی غیر هدف استفاده کردند نیز پیش بینی نشده بود. "
آزمایش های انسانی باید نشان دهند که این دارو پیش از استفاده در درمان آنفلوآنزا موثر و بی خطر است.
لو اظهار داشت: "ما تصمیم گرفتیم آزمایش های خودرا با ویروس آنفلوانزا آغاز نماییم برای اینکه نتایج اغلب در مورد ویروس های دیگر را نیز پوشش می دهد. "
این استاد دانشگاه توضیح داد که از همین روش درمانی می توان مقابل هپاتیت، اچ آی وی، ویروس انسدادی تنفسی (RSV) و حتی کووید-۱۹ بهره برد.
نتایج این تحقیق در نشریه Nature انتشار یافته است.



1399/09/11
13:08:58
5.0 از 5
814
تگهای خبر: آینده , پژوهشگر , تحقیقات , توسعه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
نهایت علم