نهایت علم elmend

رصد کل آسمان تنها در ۲۴ ساعت!

رصد کل آسمان تنها در ۲۴ ساعت!

یک سیستم جدید از تلسکوپ ها هر 24 ساعت یک دفعه تمام آسمان را برای یافتن اجرام بالقوه خطرناک رصد می کنند.


به گزارش نهایت علم به نقل از ایسنا و به نقل از فیز، یک سیستم جدید هشدار سیارات که توسط موسسه نجوم دانشگاه هاوایی (IfA) اداره می شود حالا قادر به اسکن کل آسمان شب هر ۲۴ ساعت یک دفعه برای یافتن اجرام خطرناکی است که امکان سقوط آنها روی زمین سقوط وجود دارد. آخرین سیستم هشدار برخورد زمینی موسوم به اتلس(ATLAS) که بودجه آنرا ناسا فراهم نموده است دامنه خودرا تا نیمکره جنوبی با بهره گیری از دو تلسکوپ هالئاکالا (Haleakalā) و ماونا لوا(Maunaloa) گسترش داده است.
ساخت و سازها حالا به انتها رسیده و عملیات دو تلسکوپ دیگر در آفریقای جنوبی و شیلی در حال انجام می باشد.
"جان تونری"(John Tonry)، استاد موسسه نجوم دانشگاه هاوایی و محقق اصلی "اتلس" می گوید: هر زمانی امکان دارد که از هر جهتی یک سیارک به سمت زمین بیاید و بدین سبب حالا "اتلس" تمام آسمان را در تمام زمان ها رصد می کند.
تلسکوپ های جدید در رصدخانه آفریقای جنوبی و رصدخانه ال ساس(El Sauce Observatory) در شیلی قرار دارند.
این مکان ها نه فقط به علت دسترسی شان به بخش جنوبی آسمان انتخاب شدند بلکه تفاوت زمانی آنها با هاوایی مد نظر بوده است و آنها می توانند زمانی که در هاوایی روز است آسمان را در شب رصد کنند. سیستم چهار تلسکوپ "اتلس" هم اکنون نخستین سیستم جهت بررسی سیارک های خطرناکست که می تواند هر ۲۴ ساعت یک دفعه کل آسمان را رصد کند. این تلسکوپ ها که اندازه ی متوسطی دارند قادر به تصویربرداری از قسمتی از آسمان ۱۰۰ برابر بزرگ تر از ماه کامل طی یک عکسبرداری هستند.
سیستم "اتلس" می تواند یک روز جلوتر هشدار نزدیک شدن یک سیارک با قطر ۲۰ متر که قادر به تخریب در سطح شهری است را فراهم آورد.
از آن جا که رصد سیارک های بزرگ تر را می توان از فاصله دورتر شناسایی کرد، "اتلس" می تواند سه هفته زودتر هشدار نزدیک شدن یک سیارک ۱۰۰ متری که قادر به تخریب در مقیاس منطقه ای است را بدهد. سیارکی به این بزرگی می تواند ۱۰ برابر بیشتر از فوران اخیر آتشفشان هونگا تونگا(Hunga Tonga) لطمه وارد کند.


اولین نور و نخستین کشف در نیمکره جنوبی
بعد از سال ها فعالیت موفقیت آمیز در هاوایی، موسسه نجوم دانشگاه هاوایی از ناسا درخواست بودجه ای بیشتر برای ساخت دو تلسکوپ دیگر در نیمکره جنوبی داد.
این موسسه به دنبال شرکایی برای میزبانی از این تلسکوپ ها بود و رصدخانه نجومی آفریقای جنوبی (SAAO) و شراکتی چندنهادی در شیلی را برگزید.
حضور "اتلس" قابلیت های نجومی را در هر دو کشور بطور قابل توجهی می افزاید.
به رغم تاخیرهای به وجود آمده ناشی از محدودیت های سفر در نتیجه ی همه گیری کووید-۱۹ و مشکلات تامین زنجیره مواد مورد نیاز، تیم "اتلس" ازراه دور بر راه اندازی تلسکوپ های این سیستم با همراهی همکاران بین المللی در آفریقای جنوبی و شیلی نظارت کردند. در آفریقای جنوبی، کارهای ساخت و ساز توسط رصدخانه نجومی آفریقای جنوبی رهبری می شد و در شیلی این تیم متشکل از شرکای مختلفی همچون موسسه هزاره اخترفیزیک (Millennium Institute for Astrophysics) و رصد خانه ال ساس بود.


در روز ۲۲ ژانویه، "اتلس" در آفریقای جنوبی نخستین شی نزدیک به زمین موسوم به ۲۰۲۲ BK که یک سیارک ۱۰۰ متری است و خطری برای زمین به حساب نمی آید را شناسایی کرد. تا به امروز، سیستم "اتلس" بیش از ۷۰۰ سیارک نزدیک به زمین و ۶۶ دنباله دار همچون "۲۰۱۹ MO" و "۲۰۱۸ LA" را شناسایی کرده است. این دو سیارک کوچک بی خطر در حقیقت به جو زمین برخورد کردند.
این سیستم بطور ویژه برای تشخیص اجرامی طراحی شده که بسیار به زمین نزدیک می شوند و در فاصله ای نزدیک تر از فاصله زمین و ماه یعنی حدود ۳۸۴ هزار کیلومتری زمین قرار می گیرند.
تلسکوپ های جدید "اتلس" به سایر رصدخانه های زمینی موجود می پیوندند. به قول "لری دنیو"(Larry Denneau) اخترشناس موسسه هاوایی و از محقق های "اتلس"، همه ی این سیستم ها تخصص های متفاوتی دارند و با هم در تلاشند تا ما را از سیارک های خطرناکی که ممکنست طی روزها یا دهه های آینده به هر نقطه ای از زمین برخورد کنند، در امان نگه دارند.



1400/11/11
22:55:16
5.0 از 5
535
تگهای خبر: آینده , بین المللی , دانش , سیستم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۲
نهایت علم