مغزهای پهپاد پشت سد مجلس
نهایت علم: جنگ تنها انسان ها را از میان نمی برد. بلکه سایه سنگین آن روی اقتصاد و صنعت کشورهایی که درگیر آن هستند نیز سایه می افکند. جنگی که بر ما تحمیل شد نیز از این قاعده مستثنا نبود.
اقتصاد و صنعت کشور که زیر فشارهای سنگین تحریم و مشکلات تقلا می کرد به آتش جنگ نیز آراسته شد؛ اما میان تمام صنایعی که تحت تأثیر قرار گرفتند صنعت پهپادهای تجاری و شاغلین این حوزه چنان لطمه دیدند که می توان این صنعت را در شمار قربانیان اصلی جنگ آورد و در سوگ این صنعت جوان و پیشرو در کشور تامل کرد. راهکاری هم با عنوان لایحه ساماندهی پهپادهای غیرنظامی در مجلس بدون مشارکت نمایندگان بخش خصوصی تصویب گردید که کمترین مجازات درنظر گرفته شده برای عدم رعایت قوانین پیچیده و گاهی غیرقابل اجرای آن حداقل ۵ سال حبس است و به آسانی می توان برای متهمین حکم سنگین صادر کرد. هرچند طبیعی است که رعایت احتیاط در وضعیت جنگی در اولویت قرار می گیرد اما هنر آنست که در چنین شرایطی بتوان با قانون گذاری درست و هوشمندانه، ضمن تامین امنیت کشور از ظلم به پیشروان فناوری و توسعه دهندگان صنعت کشور اجتناب کرد.
نخبگان زیر آتش خودی
ستفاده دشمن صهیونیستی از پهپادهای نظامی و ریزپرنده ها سبب شد که حساسیت پهپاد چنان بالا رود که به حکم ضرورت جنگ هر جا نامی از پهپاد بود مورد توجه جدی قرار گیرد و حدودا هر که در این کسب وکار بود به صورتی تجربه تلخی از برخوردهای انتظامی و حتی بازداشت را داشته باشد. نام پهپاد معادل شد با خرابکاری و همه نیروهای نظامی و انتظامی و مردمی بدنبال هرکه صاحب پهپاد بود یا دستی در این صنعت داشت، افتادند. پهپاد از هر نوع آن هدف شد و اساساً فراموش شد که هدف اصلی دستگیری خرابکاران وابسته به رژیم صهیونیستی بود. برخوردهای شدید که با خیلی از صاحبان کسب وکار و نخبگان این حوزه صورت پذیرفت و در بهترین حالت با یک عذرخواهی ساده از کنار آن گذر شد. صدها نفر بی گناه مورد آزار و اذیت قرار گرفتند. گاهی بارها یا از طرف مراکز مختلف امنیتی یک فرد طی چند روز بازداشت یا مورد سوال قرار می گرفت. در بعضی موارد اتهامات بسیار سنگین از همکاری با دول متخاصم گرفته تا محارب به خیلی از فعالین این صنعت بسبب شرایط خاص دوران جنگ زده شد که البته در بیشتر موارد وارد نبود و رفع بهتان شد اما موجب آزار و اذیت نخبگان و خانواده های آنها شد و احساس ناامنی را در این زمینه نهادینه کرد. نخبگان روز گذشته که در صداوسیما مورد تشویق قرار می گرفتند و همگان نقش آنها را در توسعه کشاورزی و سایر بخش ها می ستودند، ناگهان متهمان اصلی ناقض امنیت کشور نامیده شدند. همین طور پهپادهای تجاری ازجمله پهپادهای کشاورزی که تا روز گذشته همه جا به عنوان جلوه های پیشرفت و توسعه نظام اسلامی برشمرده می شدند به ناگاه ارابه های آتشینی نامیده شدند که هرکه نشانی از آنها بیابد گویی شاخ دشمن شکسته است و مسابقه ای میان نهادهای امنیتی و حتی مردم برای گزارش کردن و بازداشت فعالین حوزه پهپاد شکل گرفت. درحالی که پهپادهای خرابکاران صهیونیست خاصیت های بطورکامل متمایزی داشت که به آسانی قابل تمیز از پهپادهای تجاری است و همین طور شمار آنها در مقابل انبوه پهپادهای قانونی که در کشور مشغول خدمت بودند ناچیز بود.
صنعت نوپا و پویای پهپادهای تجاری در ایران
نعت پهپادهای غیرنظامی طی سالهای گذشته یکی از پررونق ترین صنایع کشور بوده که به سرعت جایگاه خودرا به عنوان یک تکنولوژی پیشرفته در خدمت به بخش های مختلف کشور باز کرد. کاربردهای این پهپادها با سرعت بسیار زیادی درحال گسترش است. پهپادهای غیرنظامی ابتدا حوزه تصویربرداری را متحول کرد اما امروزه در نقشه برداری، کشاورزی، حمل و نقل، پایش منابع طبیعی، پایش خطوط لوله، اطفاء آتش سوزی و خیلی از کاربردهای دیگر به شکل گسترده استفاده می شوند. در این بین پهپادهای کشاورزی چه در ایران و چه در سایر کشورها از سرعت رشد بسیار بیشتری نسبت به سایر بخش ها برخوردار است؛ تا حدی که چند صد پهپاد کشاورزی در ایران طی مدتی کمتر از ۵ سال تولید شد و هزاران نفر بصورت مستقیم و غیرمستقیم از منافع این کسب وکار بهره جستند. در بحران بیکاری کشور، صنعت پهپادهای تجاری هزاران شغل در نقاط مختلف کشور خصوصاً نقاط محروم برای جوانان و نخبگان ایجاد کرد و اقتصاد این صنعت درحال شکوفایی بود. هرچند که موانع قانونی سالیان اخیر این روند را کند کرده بود اما هنوز کشور ما به مدد نیروهای نخبه و جوان رتبه اول منطقه در به کارگیری و بومی سازی پهپادهای تجاری را در اختیار دارد.
این صنعت به سبب ظرفیت درآمدزایی بسیار بالا با سرمایه ای اندک نسبت به سایر صنایع جذابیت بسیاری برای صاحبان کسب وکار دارد. چونکه افراد با سرمایه ای از حداقل ۵۰ میلیون تومان تا در بهترین حالت با کمتر از دو میلیارد تومان قادر به خرید پهپاد و راه اندازی کسب وکار پرسود هستند. همین طور در بخش تولید و مطالعه و توسعه نیز این صنعت برخلاف اغلب صنایع نیاز به سرمایه های بسیار بالا نداشته که این سبب شده در انحصار سرمایه داران بزرگ نباشد و خیلی از نخبگان با سرمایه اندک خود قادر به رسیدن به رؤیاهایشان باشند.
آینده ای مبهم
تفاقات اخیر و تصویب لایحه ای غیرواقع بینانه برای ساماندهی پهپادهای غیرنظامی که جنبه امنیتی آن بسیار پررنگ تر از حمایتی آنست. موجی از انتقادات را در فضایی آکنده از ترس، میان فعالین صنعت به وجود آورده است. ریسک سرمایه گذاری و فعالیت در این زمینه بالا رفته و این امر باعث شده تا فعالین اقتصادی و علمی در صنعت پهپادهای تجاری به خروج از این صنعت یا مهاجرت به کشورهای خارجی سوق داده شوند.
صنعتی که با همت و سرمایه بخش خصوصی و نخبگان ایران زمین رشدی انفجاری در کشور داشت و به سرعت درحال توسعه بود، انگار به همان سرعت با بی مهری مسؤلان درحال خاموش شدن است. برون رفت از وضعیت پیش رو، تنها با قانون گذاری هوشمندانه و جبران خسارات مادی و معنوی وارده به فعالین حوزه پهپادهای تجاری مقدور است. در غیر این صورت صنعتی که می تواند گل سرسبد صنایع پیشرفته در ایران باشد و هزاران نفر را از منافع کسب وکارهای این حوزه منتفع کند جوان مرگ خواهد شد و با مهاجرت صاحبان صنعت و پیشرفت سریع آن در کشورهای همسایه این فرصت طلایی پیشرفت، از دست خواهد رفت.
*کارشناس هوافضا
۲۲۷۲۲۷
منبع: elmend.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب