نهایت علم elmend

ثبت تصویر مستقیم از یک سیاره فراخورشیدی بسیار جوان

ثبت تصویر مستقیم از یک سیاره فراخورشیدی بسیار جوان

پژوهشگران یک سیاره ی فراخورشیدی بسیار جوان در فاصله ی ۴۰۰ میلیون سال نوری از زمین را رصد کردند.


به گزارش نهایت علم به نقل از ایسنا و به نقل از ساینس آلرت، کشف یک سیاره ی فراخورشیدی مبحث عجیبی نیست. تابحال هزاران سیاره فراخورشیدی خارج از منظومه شمسی کشف شده است که همه ی آنها زمانی جوان بوده اند اما آنچه که این سیاره فراخورشیدی را منحصر به فرد می کند ثبت تصویری مستقیم از آن است.
این سیاره که "۲M۰۴۳۷b" نام دارد، یکی از جوان ترین سیاره های فراخورشیدی است که تصویری مستقیم از آن به دست آمده است. این تصویر می تواند به درک نحوه ی تشکیل سیارات و نحوه ی تولد و شکل گیری منظومه شمسی ما کمک نماید.
اریک گایدوس(Eric Gaidos)، ستاره شناس دانشگاه هاوایی در مانوآ می گوید: این کشف خارق العاده سیاره ای به سیاراتی که می توانیم آنها را به صورت مستقیم با تلسکوپ رصد نماییم می افزاید.
وی ادامه داد: با تجزیه و تحلیل نوری که از این سیارات ساطع می شود می توانیم ترکیبات آنها و تا حدودی نحوه و محل شکل گیری این سیارات در صفحات گاز و غباری در اطراف ستاره ی میزبان شان را دریابیم.
برخلاف ستاره ها، سیاره های فراخورشیدی خیلی کم نور و کوچک هستند و ازاین رو رصد آنها با تلسکوپ های کنونی به صورت مستقیم کار آسانی نیست.
ازاین رو ما سیارات فراخورشیدی را برپایه اثری که بر ستاره میزبان می گذارند تشخیص می دهیم. اگر سیاره ی فراخورشیدی از میان ما و ستاره خود عبور کند ما می توانیم تغییرات کم و مقطعی در نور ستاره میزبان مشاهده نماییم.
علاوه بر آن، یک سیاره ی فراخورشیدی اثر گرانشی کمی هم بر روی ستاره خود می گذارد و طول موج نور ستاره را کمی تغییر می دهد.
شناسایی این سیگنال ها زمانی که سیاره بزرگ و نزدیک به ستاره باشد، آسان تر است. ازاین رو بخش عمده ی سیاره های فراخورشیدی شناخته شده بزرگ هستند و در مداری نزدیک به ستاره ی خود می چرخند. اما تصویربرداری مستقیم از این دست سیارات کار دشواری است چونکه آنها تحت الشعاع ستاره خود قرار می گیرند.
سیاره ی فراخورشیدی ۲M۰۴۳۷b تا حدودی بزرگ است اما با این وجود از ستاره خود دور است. فاصله این سیاره ی فراخورشیدی با ستاره خود در حدود ۱۰۰ واحد نجومی است. به صورت معمول سیاره هایی که در چنین فاصله ای از ستاره ی خود قرار دارند برای انتشار امواج فرو سرخ بیش از اندازه سرد هستند اما جوان بودن ۲M۰۴۳۷b این مورد را تغییر داده است.
از آنجائیکه این سیاره فراخورشیدی تنها چندین میلیون سال سن دارد هنوز گرمای فرایند تشکیل شدنش را حفظ نموده است و دمای آن حدود هزار و ۱۲۷ تا هزار و ۲۲۷ درجه سانتی گراد است.
این بدان معناست که ۲M۰۴۳۷b تشعشعات فروسرخ کمی از خود منتشر می کند و میتوان آنرا از فاصله ی ۴۱۷ سال نوری مشاهده کرد.
این سیاره ی فراخورشیدی نخستین بار در سال ۲۰۱۸ با استفاده از تلسکوپ "سوبارو" در هاوایی رصد شد و با استفاده از تلسکوپ کک مورد رصد قرار گرفت. به مدت سه سال محققان ستاره ی میزبان این سیاره را دنبال می کردند و حرکت ۲M۰۴۳۷b را تایید می کردند.
محققان اعتقاد دارند که این منظومه جوان گزینه ی مناسبی برای رصد به وسیله تلسکوپ فضایی هابل است. تا به امروز این سیاره و ستاره میزبان آن تنها به وسیله تلسکوپ های زمینی رصد شده اند و باید اثر جو زمین بر نور ستاره را تصحیح کرد. هابل چنین مشکلی به همراه ندارد.
چنین رصدهایی به تشخیص خصوصیت های ستاره میزبان کمک می نماید. ما هنوز سن و اندازه آنرا نمی دانیم. علاوه بر آن میتوان نشانگرهای شیمیایی جو سیاره ۲M۰۴۳۷b را تشخیص داد تا اطلاعات بیشتری در مورد نحوه ی تشکیل آن به دست بیاید.



1400/08/03
21:38:28
5.0 از 5
633
تگهای خبر: دانش , فضا , محققان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
نهایت علم